Mediawijsheid

Avatar maken

Je eigen avatar maken voor bijvoorbeeld je google account? Dat kan, want WPjournalist stelt een online tool beschikbaar om zelf avatars te maken en vervolgens GRATIS te downloaden. https://wpjournalist.nl/avatar-maken/

Space Shelter

Met dit spel leren de leerlingen wat een veilig wachtwoord is, hoe dubbele authenticatie werkt, het gebruik van een wachtwoordmanager en voor welk soort mailberichten en websites ze moeten oppassen.

https://spacesheltergame.withgoogle.com/

Learning apps

Op de website https://learningapps.org/createApp.php vind je veel kant en klare apps of maak je in een mum van tijd je eigen app. Samenhorende paren, Sorteren per groep, Getallenlijn, Simple order, freetext input, wat hoort samen, meerkeuze quiz, invuloefening, kruiswoordraadsel, woordenzoeker, parenspel, galgje….

Ideaal om verschillende oefeningen rond woordpakketten of zo te maken. De gemaakte of gevonden apps kan je insluiten in bijvoorbeeld Genially om een interactieve les te maken.

Pixlr

https://pixlr.com/nl/ is een online fotobewerkingsprogramma met zeer veel mogelijkheden maar dat ook eenvoudige tools heeft zoals het inkleuren van van gebieden, toevoegen van tekst. Denk maar aan het inkleuren van een kleurplaat tot eenvoudige bewerkingen van foto’s.

 

Een snelle kerstkaart

Maak je eigen Mondriaan

Mega mediawijs werkboek

Op eigen tempo werken aan mediawijsheid in het 5e en 6e leerjaar? Dat kan met het (Mega)mediawijs Werkboek. Laat je leerlingen op een speelse manier kennismaken met thema’s als online identiteit, veilig online, privacy, cyberpesten, influencers, nepnieuws, hoe reageren online, kunstmatige intelligentie … Zet hen creatief aan het werk en laat hen bijvoorbeeld zelf een stopmotion filmpje monteren. Wie alle lampjes en sterren verzamelt, is een mediawijze klas.

Deze vind je hier.

 

Happy Onlife

Is een online spel voor kinderen en volwassenen met als doel bij te leren over de risico’s en de mogelijkheden van internet.
Daarnaast wil het spel goed online gedrag bevorderen.
Het spel helpt ouders en leerkrachten om concepten rond digitale technologie actief aan te brengen bij kinderen tussen 8 en 12 jaar.

https://web.jrc.ec.europa.eu/happyonlife/webgame_en.html