Voorstellen

Genially

Met deze onlinetool kan je snel en op een eenvoudige manier zelf interactieve oefeningen maken. Onderstaand vinden jullie een link naar een webinar die stapsgewijs uitlegt hoe je met Genially van start kan gaan.

Een groot voordeel van deze tool is dat verschillende zaken kan insluiten. Voorbeeld apps van learning apps, youtube-filmpjes, puzzels van Jigsaw, …. 

 

Voki

Op de website https://www.voki.com/site/create kan je een avatar aanmaken die je een gepersonaliseerde boodschap kan laten doorgeven. Dit kan een instructie zijn naar de leerlingen toe of de leerlingen kunnen zelf een avatar ontwerpen en de avatar bijvoorbeeld een verhaaltje laten vertellen. Bij de gratis versie kan je wel enkel de link doorgeven maar dat lijkt mij voldoende.

Een voorbeeld vind je hier: https://tinyurl.com/yj4x5axe

Interactief werken op je bord met Proconnect van Prowise presenter

 

Laat je leerlingen samenwerken aan een mindmap of het tegen elkaar opnemen met een tafelrace. Maak een gratis account op Prowise Presenter en je kan aan de slag. De leerlingen maken in een mum van tijd connectie met het systeem. Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe vlot dit werkt.

Leerlingen (of App Android, IOS)

https://connect.prowise.com/

Leerkrachten

https://www.prowise.com/nl-be/slimme-onderwijssoftware/prowise-presenter/

 

Interactief werken met je projector of digitaal bord met Google Jamboard

https://jamboard.google.com/ is één van de google applicaties die eigenlijk ontwikkeld is voor het gebruik met de digitale borden van Google. Niets weerhoudt ons om deze ook te gebruiken want er zitten wel wat mogelijkheden in. Naast schrijven, typen, invoegen van vormen en afbeeldingen kunnen de bordschema’s ook gedeeld worden met de leerlingen. Je kan zowel kiezen om ze lees- of schrijfrechten te geven zodat er tegelijkertijd samengewerkt kan worden op het bordschema met meerdere leerlingen (zelfs op afstand). Zie bijgevoegd filmpje waar kort de mogelijkheden worden getoond.

Het programma is beschikbaar als app voor Android en IOS en werkt ook in de Google Chrome browser dus kan op elk apparaat worden gebruikt.

Scratch 3.0

Een tijdje geleden werd scratch in een nieuw kleedje gestoken. Scratch is een gratis programmeertaal ontwikkeld door MIT om jonge kinderen te leren programmeren. Maak interactieve verhalen, animaties, spelletjes, …. https://scratch.mit.edu/ 

Voor heel jonge kinderen (5 tot 7) bestaat de app Scratch junior: https://www.scratchjr.org/.

Achtergrondinformatie over programmeren en computationeel denken: https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/computationeel-denken/begrippen-uit-de-computerwetenschappen

Maak een emoji

Via deze website maken de kinderen een Avatar. Deze kunnen ze gebruiken als profielfoto.