Digidoener
Hier vind je verschillende DIY-opdrachten i.v.m. media. https://opdrachten.futurenl.org/po
Hier vind je verschillende DIY-opdrachten i.v.m. media. https://opdrachten.futurenl.org/po
Het gratis educatief aanbod van De Schaal van M bestaat uit:
Op eigen tempo werken aan mediawijsheid in het 5e en 6e leerjaar? Dat kan met het (Mega)mediawijs Werkboek. Laat je leerlingen op een speelse manier kennismaken met thema’s als online identiteit, veilig online, privacy, cyberpesten, influencers, nepnieuws, hoe reageren online, kunstmatige intelligentie … Zet hen creatief aan het werk en laat hen bijvoorbeeld zelf een stopmotion filmpje monteren. Wie alle lampjes en sterren verzamelt, is een mediawijze klas.
Deze vind je hier.
SQUEEZE is een methode van JES vzw over online identiteit met een vaste duur van 100 minuten. Concreet testen tieners van 10 tot 13 jaar oud individueel het prototype van het nieuwe online-platform ‘Squeeze’ op tablets of laptops uit, om vervolgens op basis van hun feedback en specifieke situaties in groep of klasverband te reflecteren over hun gedrag online en het gebruik van sociale media.
Alles gaat dus door in een virtuele wereld die niet echt is maar gecontroleerd.
Alle documenten om de les volledig te kunnen geven inclusief nabespreking vind je terug op de site.
https://squeeze.jes.be/
In deze applicatie kunnen de historische kaarten van 1712 tot nu bekeken worden. Je kunt hierbij inzoomen op een bepaald gebied en dan via de schuifbalk bovenaan schuiven naar de gewenste periode. Het kaartbeeld gaat direct mee met de plaats op de schuifbalk, bij de overgang van de ene kaart naar de andere krijg je een geleidelijke overvloeiing van de ene kaart in de andere.
https://www.geopunt.be/kaart
Google earth zit in een nieuw jasje en is ook online te gebruiken. https://earth.google.com/web
Lesideeën:
Via onderstaand gedeeld documentje kan je uw leerlingen zelf een memory laten maken met kaartjes van 4cm bij 4cm.
Klik op de link naar het document, log in met je google-account, en maak een kopie. De woordjes en afbeeldingen die je invoegt zullen zich automatisch aanpassen aan de grote van de kaartjes. Gebruik hiervoor wel het invoegen van afbeeldingen vanuit de balk (zie foto onderaan).
https://docs.google.com/document/d/1FnKOVWEZPaiAtUuZ8KWlmXr0gvUJK-rcvA4f1OlfcnA/edit?usp=sharing
Een tijdje geleden werd scratch in een nieuw kleedje gestoken. Scratch is een gratis programmeertaal ontwikkeld door MIT om jonge kinderen te leren programmeren. Maak interactieve verhalen, animaties, spelletjes, …. https://scratch.mit.edu/
Voor heel jonge kinderen (5 tot 7) bestaat de app Scratch junior: https://www.scratchjr.org/.
Achtergrondinformatie over programmeren en computationeel denken: https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/computationeel-denken/begrippen-uit-de-computerwetenschappen
Een online beeldwoordenboek. Ontdek meer dan 1000 prenten met de beschrijving ervan in twee door u te kiezen talen.
De afbeeldingen zijn gesorteerd per thema. https://babadada.com/topic/school/nld/ara
Met QR-codes maak je websites makkelijk toegankelijk door het scannen van de code. Op de website https://www.martijndewinter.nl/qr-code-kaarten vind je een verzameling met QR-codes naar de filmpjes van Veilig leren lezen. Afdrukken, lamineren en scannen maar!
De rechtstreeks link vind je hier: https://drive.google.com/file/d/1V-2CPMDyOx4g0H5SlM8a-9jm-YKbnADE/view.