Opzoeken, verwerken en bewaren

Mega mediawijs werkboek

Op eigen tempo werken aan mediawijsheid in het 5e en 6e leerjaar? Dat kan met het (Mega)mediawijs Werkboek. Laat je leerlingen op een speelse manier kennismaken met thema’s als online identiteit, veilig online, privacy, cyberpesten, influencers, nepnieuws, hoe reageren online, kunstmatige intelligentie … Zet hen creatief aan het werk en laat hen bijvoorbeeld zelf een stopmotion filmpje monteren. Wie alle lampjes en sterren verzamelt, is een mediawijze klas.

Deze vind je hier.

 

Squeeze

SQUEEZE is een methode van JES vzw over online identiteit met een vaste duur van 100 minuten. Concreet testen tieners van 10 tot 13 jaar oud individueel het prototype van het nieuwe online-platform ‘Squeeze’ op tablets of laptops uit, om vervolgens op basis van hun feedback en specifieke situaties in groep of klasverband te reflecteren over hun gedrag online en het gebruik van sociale media.

Alles gaat dus door in een virtuele wereld die niet echt is maar gecontroleerd.

Alle documenten om de les volledig te kunnen geven inclusief nabespreking vind je terug op de site.

https://squeeze.jes.be/

 

Reis door de tijd

In deze applicatie kunnen de historische kaarten van 1712 tot nu bekeken worden. Je kunt hierbij inzoomen op een bepaald gebied en dan via de schuifbalk bovenaan schuiven naar de gewenste periode. Het kaartbeeld gaat direct mee met de plaats op de schuifbalk, bij de overgang van de ene kaart naar de andere krijg je een geleidelijke overvloeiing van de ene kaart in de andere.
https://www.geopunt.be/kaart

Google earth – nieuwe webversie

Google earth zit in een nieuw jasje en is ook online te gebruiken. https://earth.google.com/web

Lesideeën:

  • WerO: Opzoeken van plaatsen en wereld verkennen in 3D. (voorbeeld: typ in zoekvak hoofdstad Frankrijk); kenniskaarten over belangrijke monumenten en gebieden; maak een avontuur met ‘voyager’.
  • Meetkunde: afstanden en oppervlakte berekenen met ingebouwde tool.

Maak een Memory met uw Gsuite-account

Via onderstaand gedeeld documentje kan je uw leerlingen zelf een memory laten maken met kaartjes van 4cm bij 4cm.
Klik op de link naar het document, log in met je google-account, en maak een kopie. De woordjes en afbeeldingen die je invoegt zullen zich automatisch aanpassen aan de grote van de kaartjes. Gebruik hiervoor wel het invoegen van afbeeldingen vanuit de balk (zie foto onderaan).

https://docs.google.com/document/d/1FnKOVWEZPaiAtUuZ8KWlmXr0gvUJK-rcvA4f1OlfcnA/edit?usp=sharing

Scratch 3.0

Een tijdje geleden werd scratch in een nieuw kleedje gestoken. Scratch is een gratis programmeertaal ontwikkeld door MIT om jonge kinderen te leren programmeren. Maak interactieve verhalen, animaties, spelletjes, …. https://scratch.mit.edu/ 

Voor heel jonge kinderen (5 tot 7) bestaat de app Scratch junior: https://www.scratchjr.org/.

Achtergrondinformatie over programmeren en computationeel denken: https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/computationeel-denken/begrippen-uit-de-computerwetenschappen