pos. houding

Learning apps

Op de website https://learningapps.org/createApp.php vind je veel kant en klare apps of maak je in een mum van tijd je eigen app. Samenhorende paren, Sorteren per groep, Getallenlijn, Simple order, freetext input, wat hoort samen, meerkeuze quiz, invuloefening, kruiswoordraadsel, woordenzoeker, parenspel, galgje….

Ideaal om verschillende oefeningen rond woordpakketten of zo te maken. De gemaakte of gevonden apps kan je insluiten in bijvoorbeeld Genially om een interactieve les te maken.

Kleuteridee

Op de website kleuteridee.nl vind je lestips rond allerlei thema’s voor in de klas. Bij het tablad digibord vind je ook goede oefeningen rond taal, letters, cijfers, … die je kan laten zien op een digibord of die de kleuters kunnen gebruiken op een tablet, ipad of laptop.

 

Digitaal wisbordje

Op digitaalwisbordje.nl kunnen leerlingen eenvoudig op een wisbordje schrijven (op een gsm of tablet).
De leerkracht heeft het hele overzicht van alle leerlingen in een beeld.
Het is eenvoudig, snel en gratis.

De leerkracht start met een zelfgekozen kamer, maakt zo een nummer (van chatroom) aan.
Leerlingen gebruiken hetzelfde nummer.

 

iToolbox: Be Safe on Web

Met het project “Be Safe on Web” wil iToolbox inzetten op een veilige online omgeving voor jullie als jongeren. iToolbox wil verder kijken dan de mogelijke risico’s die jullie kunnen tegenkomen. Door positieve boodschappen en handige tips wil iToolbox jullie ook bewust maken van de valkuilen.

Om jullie hierbij te ondersteunen stelt iToolbox met “Be Safe on Web” een kant en klaar pakket met heel wat informatie ter beschikking. Dit project is volledig afgestemd op het leerplan ICT van de eerste graad.

iToolbox

Pretchat – offline spel

Via dit offline spel maak je het online leven bespreekbaar.

#waarheid #durven #doen
Knip de kaartjes en maak 3 stapels. Trek om beurt een kaartje van een stapel naar keuze. Heb je een opdracht volbracht? Dan mag je het kaartje houden. Wie na 30 minuten het meeste kaartjes heeft, is de prettige winnaar!

De kaartjes kan je hier downloaden.

 

Happy Onlife

Is een online spel voor kinderen en volwassenen met als doel bij te leren over de risico’s en de mogelijkheden van internet.
Daarnaast wil het spel goed online gedrag bevorderen.
Het spel helpt ouders en leerkrachten om concepten rond digitale technologie actief aan te brengen bij kinderen tussen 8 en 12 jaar.

https://web.jrc.ec.europa.eu/happyonlife/webgame_en.html

Pixelanimatie

Ga naar: https://www.piskelapp.com/ en maak een animatie met een pixeltekening. Het resultaat kan als GIF (animatie) of als PNG (foto met alle frames) worden opgeslagen.

Ook is het mogelijk om op deze manier een stopmotionanimatie te maken.

Gebruik voor algoritmisch denken: leg de leerlingen uit dat ze eerst een opeenvolging van opdrachten/instructies (een algoritme) zullen schrijven. Hun algoritme zal bestaan uit een reeks instructies om te beschrijven wat er in hun animatie zal gebeuren.

Instructiefilmpjes (Engelstalig)

Chrome music lab

Laat je leerlingen gratis muzikaal experimenteren in het Chrome Music Lab. Met deze website wil Google, door het aanbieden van leuke praktische experimenten, het leren van muziek toegankelijker maken voor iedereen.
Gebruik Chrome Music Lab als een hulpmiddel om in je klas muziek te verkennen en de link te leggen met wetenschap, wiskunde, techniek en kunst.

https://musiclab.chromeexperiments.com/

Extra uitleg en voorbeelden: