6 jarigen

Stem Computer

Op deze website vind je verschillende activiteiten rond computationeel denken in de kleuterklas en in de lagere school. 

https://www.stemcomputer.be/

Tekeningen laten bewegen

Op https://sketch.metademolab.com/ kan je eigen tekeningen van mannetjes/dieren/… uploaden.
Deze kan je dan laten bewegen door aan te geven waar de armen en benen zitten. 
Dan zorgt een AI computer er voor dat je tekening letterlijk tot leven komt op het scherm.

 

Pixlr

https://pixlr.com/nl/ is een online fotobewerkingsprogramma met zeer veel mogelijkheden maar dat ook eenvoudige tools heeft zoals het inkleuren van van gebieden, toevoegen van tekst. Denk maar aan het inkleuren van een kleurplaat tot eenvoudige bewerkingen van foto’s.

 

Een snelle kerstkaart

Maak je eigen Mondriaan

Voki

Op de website https://www.voki.com/site/create kan je een avatar aanmaken die je een gepersonaliseerde boodschap kan laten doorgeven. Dit kan een instructie zijn naar de leerlingen toe of de leerlingen kunnen zelf een avatar ontwerpen en de avatar bijvoorbeeld een verhaaltje laten vertellen. Bij de gratis versie kan je wel enkel de link doorgeven maar dat lijkt mij voldoende.

Een voorbeeld vind je hier: https://tinyurl.com/yj4x5axe

Chrome music lab

Laat je leerlingen gratis muzikaal experimenteren in het Chrome Music Lab. Met deze website wil Google, door het aanbieden van leuke praktische experimenten, het leren van muziek toegankelijker maken voor iedereen.
Gebruik Chrome Music Lab als een hulpmiddel om in je klas muziek te verkennen en de link te leggen met wetenschap, wiskunde, techniek en kunst.

https://musiclab.chromeexperiments.com/

Extra uitleg en voorbeelden:

Scratch 3.0

Een tijdje geleden werd scratch in een nieuw kleedje gestoken. Scratch is een gratis programmeertaal ontwikkeld door MIT om jonge kinderen te leren programmeren. Maak interactieve verhalen, animaties, spelletjes, …. https://scratch.mit.edu/ 

Voor heel jonge kinderen (5 tot 7) bestaat de app Scratch junior: https://www.scratchjr.org/.

Achtergrondinformatie over programmeren en computationeel denken: https://pro.katholiekonderwijs.vlaanderen/computationeel-denken/begrippen-uit-de-computerwetenschappen