Communiceren

Genially

Met deze onlinetool kan je snel en op een eenvoudige manier zelf interactieve oefeningen maken. Onderstaand vinden jullie een link naar een webinar die stapsgewijs uitlegt hoe je met Genially van start kan gaan.

Een groot voordeel van deze tool is dat verschillende zaken kan insluiten. Voorbeeld apps van learning apps, youtube-filmpjes, puzzels van Jigsaw, …. 

 

Voki

Op de website https://www.voki.com/site/create kan je een avatar aanmaken die je een gepersonaliseerde boodschap kan laten doorgeven. Dit kan een instructie zijn naar de leerlingen toe of de leerlingen kunnen zelf een avatar ontwerpen en de avatar bijvoorbeeld een verhaaltje laten vertellen. Bij de gratis versie kan je wel enkel de link doorgeven maar dat lijkt mij voldoende.

Een voorbeeld vind je hier: https://tinyurl.com/yj4x5axe

Interactief werken met je projector of digitaal bord met Google Jamboard

https://jamboard.google.com/ is één van de google applicaties die eigenlijk ontwikkeld is voor het gebruik met de digitale borden van Google. Niets weerhoudt ons om deze ook te gebruiken want er zitten wel wat mogelijkheden in. Naast schrijven, typen, invoegen van vormen en afbeeldingen kunnen de bordschema’s ook gedeeld worden met de leerlingen. Je kan zowel kiezen om ze lees- of schrijfrechten te geven zodat er tegelijkertijd samengewerkt kan worden op het bordschema met meerdere leerlingen (zelfs op afstand). Zie bijgevoegd filmpje waar kort de mogelijkheden worden getoond.

Het programma is beschikbaar als app voor Android en IOS en werkt ook in de Google Chrome browser dus kan op elk apparaat worden gebruikt.

Digitaal wisbordje

Op digitaalwisbordje.nl kunnen leerlingen eenvoudig op een wisbordje schrijven (op een gsm of tablet).
De leerkracht heeft het hele overzicht van alle leerlingen in een beeld.
Het is eenvoudig, snel en gratis.

De leerkracht start met een zelfgekozen kamer, maakt zo een nummer (van chatroom) aan.
Leerlingen gebruiken hetzelfde nummer.

 

Squeeze

SQUEEZE is een methode van JES vzw over online identiteit met een vaste duur van 100 minuten. Concreet testen tieners van 10 tot 13 jaar oud individueel het prototype van het nieuwe online-platform ‘Squeeze’ op tablets of laptops uit, om vervolgens op basis van hun feedback en specifieke situaties in groep of klasverband te reflecteren over hun gedrag online en het gebruik van sociale media.

Alles gaat dus door in een virtuele wereld die niet echt is maar gecontroleerd.

Alle documenten om de les volledig te kunnen geven inclusief nabespreking vind je terug op de site.

https://squeeze.jes.be/

 

Autocue

Op de website https://cueprompter.com/ kan je een tekst plakken en laten afspelen.
Een ideale tool dus om in de klas te leerlingen te laten lezen zoals een echte nieuwslezer op televisie.